Tovet Nissegrytekluter

 

MATERIALER: Ullteppegarn (100% ren ny ull),

nøster à 50 g.

Størrelse etter toving: ca. 22 x 22   cm
hvitt   nr. 00 = farge 1 2   nøster
beige   nr. 58 = farge 2 1   nøste
rødt   nr. 37 = farge 3 1   nøste
litt   svart eller koksgrått ullgarn til brodèring.

Pinner: Rette p nr. 6. Heklenål 6 mm

Vanlige     forkortelser

M=maske, r=rett, vr=vrang, str=strikk, p=pinne,

omg=omgang, glattstr=glattstrikk, arb=arbeidet,     beg=begynn, sm=sammen, g=gram,

lm= luftmaske(r), kjm(kjedemaske(r).

 

Strikkefasthet før toving: 16 m rillestrikk i bredden på p nr. 6  måler 10 cm. Husk at strikkefastheten må holdes hvis resultatet skal bli vellykket.

OBS! Str med 2 tråder (dobbelt garn)

TovetGryteklut_700x1000

Legg opp 3 m med farge 1 på p nr. 6 og str rillestr (alle p str r), samtidig som det økes 1 m innenfor kantm i beg på hver p til det er 63 m på p (det økes ved å str r i fremre og bakre maskelenke). Skift til farge 2 og str glattstr (r på retten, vr på vrangen) og øk som før til det er 67 m på p. Fell 1 m ved å str 2 m r sm innenfor kantm i beg på hver p til det er 65 m på p (det felles ved å str 2 m r sm). Skift til farge 1, str rillestr og fell som før til det er 55 m på p. Skift til farge 3 og str og fell som før til det er 3 m igjen på p. Fell av m og fest tråden godt. Str en klut til på samme måte.

Hempe: Med farge 1, dobbelt garn, legg opp 30 lm og hekle 1 kjm i hver lm. Klipp av garnet og sy hempen til toppen av ’lua’ (se bilde).

Toving: Se egen forklaring på første side i tekstdelen.

Etter toving: Strekk og form gryteklutene mens de enda er våte. Lag og tov to små dusker med farge 3 og sy de til midt på kluten til ’nese’. Sy noen sting med svart eller koksgrått garn til ’øyne’ ca.  ½ cm fra midt på arb (se bilde).

Leave a Comment