TOVING

ull_for_og_etter_toving

Toving er en eldgammel måte å lage varme plagg på. Få ting varmer vel mer enn tovede ullvotter og -luer i vinterkulden. Når du skal strikke plagg som skal toves er det enklest å få godt resultat om du bruker løstvunnet rent ullgarn som f.eks safirgarn eller cortina soft.

Hvitt garn som er bleket, kan IKKE toves (naturhvitt er ikke bleket).

Vask plagget i maskin på 30 eller 40 grader finvask. Bruk grønnsåpe eller Milo. Store plag tover mer, så vask plagget på 30 grader og finvaskprogram. Vaskemaskiner tover forskjellig, så prøv deg frem, eventuelt tov en strikkeprøve.

Hvis arbeidet er strikket ”fast” tover det mindre. Garn som er løst tvunnet tover lettere enn garn som er fastere tvunnet. Plagg strikket i enkelt garn tover mer enn plagg strikket i dobbelt garn. Har du flere plagg i maskinen så tover den mer.

Hvis det du har tovet er blitt for stort, tov en gang til. Vask gjerne med et håndkle eller en dongeribukse hvis du bare skal tove et lite plagg. Hvis plagget blir for lite, press det ut. Strekk og form plagget mens det er vått. Senere vaskes plaggene på ullprogram. Knapper syes i når plagget er tørt.

COMMENTS

Leave a Comment